Redactie
Redactie Dineren 4 mei 2013
Leestijd: 4 minuten

Bij Restaurant Elkaar eet je voor een betaalbare prijs een heerlijk diner

Er zijn van die restaurants die zonder reden aan je voorbij gaan, en voor je het weet loop je er voor de zoveelste keer voorbij met de gedachte “ik moet hier toch écht een keer hapje eten”. Er is geen echte reden voor en wanneer je eindelijk bent geweest is het resultaat vrijwel altijd positief, en bevestigt het je gedachten alleen maar. Restaurant Elkaar in Amsterdam was er zo eentje voor ons, en tot ons grote plezier genoten we hier vorige week van een heerlijk diner.

Inmiddels bestaat het restaurant alweer ruim 7 jaar en ligt het nog steeds aan het mooie Alexanderplein op een steenworp afstand van Artis.

Buiten is er een ruim en fijn terras – helaas niet al te lang zon – en wanneer je binnenstapt voel je je meteen thuis.

Het interieur is netjes, maar voelt erg fijn en vriendelijk aan. Mooie, witte lakens met fijne stoelen worden vergezeld door de leukste schilderijtjes die steeds wisselen en in het midden staat een gezellige, ronde stamtafel.

Het menu? Ook dat oogt goed en is Mediterraan geïnspireerd met veel klassiekers die vaak net even anders zijn. Steak tartare met mayonaise van piment d’Espelette, geroosterde geelvintonijn met langoustine, warm gerookte zeebaars met brandade en de champagnesabayon doen onze mond vullen met water. Ook over de wijnkaart valt te spreken. Dit belooft een heerlijke avond te worden die we niet snel zullen vergeten.

Elkaar

Leuk om te weten is dat het restaurant in 2006 bekroond werd met een Bib Gourmande vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en wij kunnen dit alleen maar beamen. Voor €36,- geniet je van een drie gangenmenu, voor vier gangen betaal je €43,- en voor €49,50 serveert de chef zijn vijf gangen specialiteitenmenu.

Aan tafel! 

Hoewel het menu van de chef ons zeer aanspreekt, gaan we toch voor een hapje minder. We beginnen met de steak tartare en de geelvintonijn met langoustine. Beiden blijken perfecte keuzes: het vlees is duidelijk van goede kwaliteit en in combinatie met de gepocheerde kwarteleitjes en mayonaise smaakt hij perfect! Daarnaast smaken de tonijn en langoustine ook erg goed en rollen we meer dan tevreden richting het tweede gerecht.

ElkaarElkaar2

Gang twee is langzaam gebraden lende van het Ibérico varken met een bitterbal van buikspek, jus van morilles en een plakje krokant gebakken pancetta. Daarnaast ligt er nog een mousse van knolselderij en gekneusde rode peper op het bord. De lende, knolselderij en pancetta smaken erg goed en roepen naar meer.

Helaas komt de bitterbal daarentegen niet helemaal goed uit de verf. De ragout is vrij droog, het jasje zacht en ook het buikspek is net niet helemaal lekker. Jammer, want hoewel de rest ontzettend lekker was, hadden we ons stiekem heel erg verheugd op de bitterbal.

Elkaar3Elkaar4

Dan het hoofdgerecht: het is erg moeilijk kiezen, maar we gaan voor de zeebaars en het lamsvleees. De eerste Hollandse asperges verschijnen op ons bord met boterzacht lamsvlees en felgroene (dubbelgedopte) tuinboontjes. Het vlees is verrukkelijk en ook de groenten zijn goddelijk! Jammer is wel dat de portie ontzettend groot is en we daardoor helaas iets moeten laten liggen.

De zeebaars is ook erg lekker, al is het wederom een wel erg ruime portie. Daarnaast proeven we niet dat de vis gerookt is, terwijl we daar net zo’n trek in hadden!

Elkaar7

Na een kleine pauze voor de koffie sluiten we de avond af met een stukje cheesecake en een warm chocoladetaartje met crème anglaise en passievruchtensorbet. De cheesecake heeft een bodem van Bastogne koek en wordt vergezeld door een sorbet van citroen en yoghurt. Het is geheel is lekker en past goed bij elkaar, maar niet erg origineel.

Het chocoladetaartje is zalig warm en, zoals het hoort, lopend, delicious! Het enige minpuntje: er ligt wat ons betreft te weinig crème anglaise op het bordje, terwijl dat juist zo lekker is! Het ijs is wederom prima, maar niet bijzonder.

Elkaar6Elkaar5

Wijnen

Naast dat het eten erg lekker was zijn ook de wijnen zeker niet mis. Als aperitief dronken we een mousserende wijn uit de Bordeaux. In één woord: verrukkelijk! Verder kozen we ervoor niet bij elke gang een nieuw glas te nemen, maar het rustig aan te doen. Zo werden de wijnen gekozen dat ze pasten bij het huidige en eventueel ook het volgende gerecht. Hoewel niet iedereen het hiermee eens zal zijn, vinden wij dit wel een teken van gastvrijheid en wat ons betreft pakte het helemaal goed uit.

Bij de voorgerechten kregen we een lekkere Pinot Blanc. Niet te zwaar, maar wel vol van smaak. Ook bij het hoofdgerecht ging het goed. Bij de zeebaars werd een mooie, volle Chardonnay geschonken die bij zowel de zeebaars als de brandade paste. Het lamsvlees werd nóg meer tot zijn recht gebracht door de Pinot Noir, heerlijk!

Conclusie

Restaurant Elkaar is een restaurant waar je zeven dagen per week terecht kan voor een heerlijke lunch of diner, met verfijnde gerechten en uitstekende wijnen. Hoewel de kok soms zijn gevoel voor verfijning kwijt lijkt te raken, blijven de gerechten goed van smaak en is er voldoende keuze voor iedereen. Bij Elkaar kan je heerlijk tafelen en genieten, en de kans dat je een fijne avond zal beleven is dan ook erg groot!

Restaurant Elkaar
Alexanderplein 6, Amsterdam

Elkaar3Elkaar2

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.