Redactie
Redactie Inspiratie 15 jul 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… Oesters in Oléron, Frankrijk

Culy’s Sanne was onlangs in Frankrijk om de regio Poitou-Charentes op culinair gebied te verkennen. Wat zijn de hotspots en welke culinaire plekken mag je absoluut niet missen? Je leest het de komende tijd op Culy.nl.

In dit artikel vertellen we je alles over de Franse oesters in Marennes-­Oléron. Op dit mooie eilandje aan de Franse kust brachten we een bezoekje aan een Nederlandse oesterboer Nicholas Werkhoven en zijn Fonteneau oesters.

Bijzonder van de oester van de Marennes-­Oléron is de rijping in de oesterputten. Het lijkt simpel, een oestertje vangen… en hier vervolgens geld mee vangen. In werkelijkheid gaat er een heel proces aan vooraf, voordat de oesters in de winkels liggen. De oesters worden als ze jong zijn al gevangen, en zijn dan nog maar 3 millimeter groot en leven vervolgens ruim drie jaar ‘in gevangenschap’. De oesters worden gevangen door middel van een soort kleine schoteltjes die in de zee vlakbij de kustlijn worden geplaatst.

Hierna gaan de mini oesters in speciale netten. In de netten gaan de schelpen dan weer terug in de zee, op speciale ‘tafels’ waar de netten opgelegd worden. De oesters blijven minimaal 2 jaar in de netten. De oesters groeien snel en krijgen om de zoveel tijd een nieuwe plek in een andere maat net. Uiteindelijk na ruim 3 jaar zijn de oesters genoeg gegroeid. Dan moeten de oester nog een tijd doorbrengen in speciale oesterputten genaamd claires. Net als wijngaarden die karakter geven aan een bepaalde wijn, geven de claires een natuurlijke smaak aan de oesters. Deze claires zijn baden die in de klei zijn gegraven op de plaats van vroegere zoutpannen. In de baden vindt het laatste proces van de oester plaats en hier krijgt de oester haar smaak en de bijzondere groene kleur, die te danken is een aan een plaatselijke algensoort.

Mosselen-zoekenOestertafels

De kust van Oléron met de tafels waar de netten met oesters liggen.

Oesters-in-nettenOesters-voor-claires-2Oesters-voor-spoelen

De volgroeide oesters die gesorteerd worden op grootte.

Nicholas-Werkhoven

De Nederlandse oesterboer Nicholas Werkhoven.

Matrialen-oesters

Heb je helaas geen tijd om een bezoekje te brengen aan Oléron en de Fonteneau oesters te proeven? Wees niet getreurd, de oesters zijn in Nederland bij de Sligro te koop!

Oesterhutjes

Op het gehele eiland staan kleine gekleurde huisjes, hierin werden vroeger de oesters gesorteerd. Inmiddels worden de huisjes voor andere doeleinden gebruikt, en zijn er allerlei exposities en veel visrestaurantjes te vinden. Naast oesters is het eiland rijk aan allerlei soorten vis en ook de mosselen zijn erg populair. Je vindt dan ook op elke hoek van de straat een restaurant dat een grote bak met mosselen op de kaart heeft staan.

Wie een vis-, en dan voornamelijk een oesterliefhebber is, moet zeker een bezoekje brengen aan dit prachtige eiland. Op het eiland zijn er meerdere toeristische bureaus die rondleidingen en andere activiteiten aanbieden; een overzicht van de mogelijkheden vind je hier. Of je kan natuurlijk lekker op een terrasje ploffen en heerlijke vis eten…

OestersMosselen

Later op Culy.nl meer culinaire tips uit de regio Poitou-Charentes.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.