Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 6 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… culinaire hotspots in het Egeïsche gebied

Plan je toevallig net een culinaire trip? Denk dan ook eens aan Turkije. En – nog specifieker – het Egeïsche gebied (ofwel de streek rondom de stad Izmir). In deze nog grotendeels onontdekte regio eet je namelijk de lekkerste traditionele Turkse gerechten (mezze) en superverse vis. Maar vergeet ook de gezellige markten en interessante wijnhuizen hier niet. Dit zijn onze tips…

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Ga naar de markt
Dichtbij de Oudgriekse stad Efeze, het huis van Maria (een bedevaartsoord zoals Lourdes) en het graf van Johannes de Doper bevindt zich een leuk stadscentrum. Zorg dat je hier de markt bezoekt. Want van kleding en schoenen tot alles wat eetbaar is (courgettes, tomaten, artisjokken, noten en kruiden); je koopt het hier. Handig om te weten… Je kunt er zeker van zijn dat de boer zijn eigen geteelde waar verkoopt als er meerdere soorten van een bepaalde groente op de kraam liggen (bijvoorbeeld diverse aubergines). Deze dagelijkse markt is overigens niet de enige in de omgeving. De markt in Tire is ook een aanrader.

Proef (traditionele) mezzes
Sirince is een idyllisch bergdorpje wat – welke kant je ook opkijkt – een prachtig uitzicht over het groene landschap en de witte huisjes in deze regio biedt. Maar er is meer. In boutique hotel Güllü Konak, verscholen achter de handgenoopte tapijten en leren sloffen, kun je een new style Turkse keuken (en dus ook mezzes) proeven. Natuurlijk zie je hier traditionele ingrediënten terug (artisjok, lam en vijg bijvoorbeeld), maar de smaken die je hier proeft zijn intenser dan waar dan ook. En het mooie is… als je wilt, eet je je helemaal vol en kun je ook nog eens lekker blijven slapen! www.gullukonak.com

Ontdek speciale kruiden
In de buurt van Tire – je slingert via een prachtige, idyllische bergweg met haarspeldbochten omhoog – valt een wel heel bijzonder restaurant te ontdekken. Bij Kaplan Daĝ Restoran koken ze namelijk met groenten en kruiden uit de buurt. Zo eet je hier bijvoorbeeld grassoorten die je niet eerder ergens geproefd hebt. En valt er een koelkast vol verschillende raki-soorten te proeven. Verwacht hier trouwens geen hip gedoe – de chef is jong, maar het restaurant is van zijn vader – de clientèle is al sinds de oprichting (ruim 20 jaar geleden) trouw aan Kaplan Daĝ. Maar juist dat maakt dit familierestaurant zo ontzettend gezellig! www.kaplandag.com


Ontdek Turkse wijn
Een echte wijncultuur hebben de Turken niet (een gedeelte van Turkije is islamitisch, vandaar). Toch durven een aantal jonge wijnmakers het aan eigen wijn op de markt te brengen. En gelijk hebben ze: het klimaat leent zich er prima voor. Omdat de wijnhuizen vrij recentelijk opgezet zijn, liggen de wine estates er prachtig bij. Maar… de stokken zijn kort geleden geplant en dus de wijn is jong. Laat dat je er niet van weerhouden toch wat te proeven. Je zult ontdekken dat een blend met een echte inheemse druivensoort (zoals Boĝaskere) voor een lekker glas kan zorgen.  Ga naar Urla Winery: www.urlawinery.com of 7 Bilgeler: https://www.yedibilgeler.com/

Vergeet de vis niet!
Voorheen was vis alleen voor de rijkere Turken. Maar tegenwoordig is dat anders. In tal dorpjes met een haven(tje) wemelt het dan ook van de visrestaurants. Check de vitrine en je weet precies wat je op je bord kunt verwachten. Soms kom je vis ook tegen op een onverwachte plek. Neem het Margaux restaurant van het Mövenpick Hotel in Izmir. Niet een plek waar je als toerist snel een hapje zult gaan eten. Toch is dit aan te raden. De chef doet namelijk zijn uiterste best traditionele gerechten in een modern jasje te steken en hij maakt hierbij graag en veel gebruik van vis.


Met dank aan het Turks Verkeersbureau: www.welkominturkije.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.