Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Het Culy kerstmenu (+ tips voor het plannen!)

Duizelt het je van de ideeën en recepten voor kerst? Relax: wij bedachten een compleet kerstmenu voor je, inclusief handig stappenplan. Zo maak je goed voorbereid een feestelijke maaltijd van vier gangen voor 6 personen én een bijpassende kerstcocktail. Merry christmas!

Handig is dat veel van de ingrediënten in de andere gangen terugkomen. Dat voorkomt dat je zesduizend ingrediënten in moet slaan. Zo gebruik je de pompoenpuree zowel bij het aperitief als bij het voorgerecht. En de zoetzure cranberry’s met sinaasappel kun je zowel bij het aperitief gebruiken als bij het dessert. Ze zijn zelfs lekker als bijgerecht bij het hoofdgerecht.

Kerst-toast met pompoen en cranberry
Nancy van Batenburg voor Culy

Maak je gasten eerst blij met dit aperitief: kerst-toast met pompoen, cranberry’s, walnoot en salie. Lees het recept hier. Lekker met een échte kerstcocktail erbij (zie hieronder).

Culy homemade kerstcocktail
Nancy van Batenburg voor Culy

Deze kerstcocktail is niet alleen uitgedost in de kerstkleuren (rood en groen!), maar ook nog eens verrekt lekker. Er gaan onder andere gin, granaatappelpitjes en rozemarijn in. Lees het recept hier.

Culy homemade ceviche coquilles

Het voorgerecht: frisse ceviche van coquille met sinaasappel, pompoen, granaatappelpitjes en munt. Maak die smaakpapillen maar wakker! Lees het recept hier.

Eend met sinaasappel en vijfkruidenpoeder

Als hoofdgerecht serveren we gebakken eendenborst, gemarineerd in sinaasappelsap en five spice. Serveer met de perfecte gebakken aardappels en regenboogwortelen met sinaasappel en honing.

Culy homemade winter wonderland pavlova

Tijd voor het toetje: bij het zien van deze winter wonderland pavlova roepen je gasten meteen ‘wow’. Terwijl -ie dodelijk simpel is om te maken (maar dat blijft ons geheimpje…). Lees het recept hier.

Zo plan je de bereiding van dit kerstmenu:

Wil je Culy’s complete kerstmenu koken? We hebben het je alvast makkelijk gemaakt door een stappenplan voor je te maken, op chronologische volgorde.

De dag van tevoren: ongeveer 2 uur en 15 minuten

Wil je jezelf dankbaar zijn, maak de meringue voor de pavlova dan in ieder geval al de dag van tevoren. We raden je ook aan om de pompoenpuree en de cranberry’s alvast te maken en om de eend in de marinade te leggen.

1. Oven voorverwarmen op 200 graden voor de pompoen
2. Pompoenpuree maken: 40 min. oventijd + 10 min. afkoelen + 10 min voor het pureren en op smaak brengen
3. Leg ondertussen de eend in de marinade: 15 min.
4. En laat de cranberry’s koken in sinaasappelsap & rode wijnazijn: 8 -10 min.
5. Is de pompoen uit de oven? Draai de oventemperatuur terug naar 150 graden voor de pavlova
6. Maak de pavlova: Bereidingstijd: 15 min. + 1 uur oventijd. Je kunt de pavlova daarna gerust een nachtje in de oven laten staan om af te koelen.

De ochtend van tevoren: ongeveer 1,5 uur

In totaal kosten de voorbereidingen op de dag zelf je ongeveer anderhalf tot twee uur, omdat je kunt multitasken, bijvoorbeeld op het moment dat er iets in de oven staat. Tip: als je deze gerechten voor het eerst maakt, trek dan extra tijd uit om niet gestrest te raken. Liever extra tijd om onderuit te zakken met een glaasje glühwein, dan tijd tekort, toch?

1. Oven voorverwarmen op 190 graden voor de aardappelen
2. Boter laten smelten in een braadslede: 5 min.
3. De aardappelen husselen met olie en kruiden: 5 min.
4. Aardappelen in de braadslede in de oven zetten: 15- 30 min.
5. Ondertussen de wortelen schillen en snijden: 15 min.
6. Wortelen koken en bakken: 20 – 30 min.
7. De aardappelen uit de oven halen, laten afkoelen, licht pletten en samen met de knoflook opbakken: 20 min.
8. Walnoten roosteren (terwijl de aardappelen afkoelen): 5 min.
9. Pistachenoten roosteren (ook terwijl de aardappelen afkoelen): 5 min.
10. Sinaasappel in nette partjes snijden voor het voorgerecht en de pavlova: 15 min.

De wortels en aardappels kun je kort voor het serveren gewoon even opwarmen in de oven.

Vlak voor het opdienen: ongeveer 2 uur

Vlak voor het serveren van elke gang, maak je de ingrediënten nog even warm en heb je nog wat tijd nodig om de borden mooi op te maken. Trek voor het afmaken en opmaken van elke gang ongeveer een half uur uit, dan zit je goed.

1. Eend uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen: 1 uur van tevoren
2. De sneetjes brood voor de kerst-toast roosteren onder de grill: 5 min.
3. De oven alvast voorverwarmen om de aardappelen en wortels zo nog even op te warmen: 20 min. + 10 min. oventijd
4. Ondertussen de salie, rozemarijn en walnoten bakken voor de kerst-toast: 15 min.
5. Kerstcocktails maken: 15 min.
6. Kerst-toastjes opmaken: 15 min.
7. Coquilles snijden, marineren + opdienen: 20 min.
8. Eend bakken: 10 min. + 5 min. rusttijd
9. Slagroom kloppen: 10 min.
10. Pavlova opmaken: 15 min.

Zak daarna onderuit met de restanten van je kerstcocktail en een groot stuk pavlova. Je hebt het verdiend!

Culy homemade kerstcocktail

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.