Redactie
Redactie Inspiratie 30 okt 2011
Leestijd: 4 minuten

Culy goes Italy: een wijnmakerij in Valle d’Aosta

Voor Culy zijn wij op reis geweest naar Valle d’Aosta, een streek in Noord West Italië. Valle d’Aosta ligt in een dal in het midden van de Alpen. In dit artikel bespreken we ons bezoek aan een wijnmakerij.

Op onze culinaire reis hebben we kennis gemaakt met de wijnen uit Valle d’Aosta. In andere landen en zelfs in het zuiden van Italië zijn de wijnen uit Aosta helemaal niet bekend. Dat komt door de regio, het is de kleinste van Italië en vanwege het bergachtige gebied is er maar een beperkte hoeveelheid grond waarop verbouwd kan worden. De wijnen uit Aosta zijn over het algemeen heel krachtig & fruitig, dit heeft te maken het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Wij hebben een rondleiding gekregen bij een van de grootste wijn producenten van de regio. Zij doen het hele proces zelf, van het verbouwen van de druiven tot het verpakken en verkopen van de wijn. Het bedrijf heeft 80 medewerkers, ze produceren 140.000 flessen wijn per jaar waarvoor ze 15.000 kilo druiven verwerken.

Dit zijn de wijn terrassen, zoals deze genoemd worden, en het zijn de hoogste van Europa. Ze gaan tot wel 1300 meter hoogte. Het zijn allemaal pergola’s die tegen de berg aangezet zijn, dit is overigens ook de enige manier hoe je in een bergachtig gebied druiven kunt laten groeien. De druiven kunnen hier goed groeien omdat dit de zonnigste kant van de berg is, het is een hele beschutte plek omdat het in een dal ligt en het is in verhouding een droog gebied.

Dit is de machine, pressatura genoemd, waar het sap uit de druiven wordt geperst. Het is een soort opvang bak met daarin een liggende cilindervormige trommel. Daar zitten gleuven in, zoals ook op de foto te zien is. De druiven gaan in die trommel en worden met heel veel kracht tegen de rand van de trommel aangeduwd, daardoor kan het sap uit de druiven worden geperst en via die gleuven in een opvang bak lopen.

Vervolgens gaan de sappen van de druiven in bepaalde verhoudingen, in dit soort vaten om de smaak goed te laten mengen van de wijn. Dit is de eerste stap in het ontwikkelen van de wijnen, elk vat wordt een andere fles wijn. In deze vaten worden de sappen constant van beneden naar boven gepompt om de sappen heel goed te laten vermengen voor een optimale smaak.

Dit is het bedieningspaneel wat in dezelfde ruimte hangt waarmee je per vat de temperatuur kunt regelen. In het begin, als de sappen er net inzitten is de temperatuur nog laag, maar naarmate ze er langer inzitten gaat de temperatuur omhoog. Dit is om de wijn goed op smaak te krijgen.

Als de smaak eenmaal goed is en de sappen helemaal vermengd zijn, gaan de wijnen in deze houten vaten om te rijpen en verder op smaak te komen. De huiswijn, Donnas ligt een jaar in deze vaten om te rijpen en daarna rijpt de wijn nog een jaar in de fles. In de ruimte waar deze houten vaten liggen is het constant 15 graden en er is een luchtvochtigheid van 80%. De vaten zijn gemaakt van Frans hout en voor elke wijnsoort wordt er een nieuw vat gebruikt. De vaten gaan 5 tot 6 jaar mee en dan worden ze vervangen.

Dit is de machine waar de flessen worden gevuld met wijn. Wat mij opviel is dat het allemaal nog flessen waren met kurken. Uiteindelijk hebben ze ook een machine om de flessen te labelen, de kurk erin te doen en de flessen af te sluiten zodat ze op pallets kunnen en opgehaald kunnen worden door de verkopers van de wijn.

Dit is de huiswijn die ze produceren (Donnas) waarvan ze er het meeste maken en verkopen. De druif die ze gebruiken heet de picotendro, dat is een lokale druif. Eind september zijn alle druiven voor deze wijn geoogst en begin oktober starten ze met het verwerken van de druiven.

Het eind van de rondleiding sloten we af met een proeverij. We hadden er zoveel over gehoord en gezien dat het nu ook wel tijd was om te proeven. Dit zijn een aantal van de wijnen die we geproefd hebben. Links zie je de duurste rode wijn die ze maken, wat overigens ook de meest zachte maar tegelijkertijd de meest volle van smaak is. In het midden de Napoléon wijn die de op een na beste was qua smaak en slechts bestaat uit twee druifsoorten. Voor 90% is het een druif die de wijn de smaak geeft en de laatste 10% is een andere druif die er vooral bij zit om een mooie, heldere kleur te geven aan de wijn. Halverwege Oktober starten ze met het oogsten van de druiven die gebruikt worden voor de kwaliteit wijnen zoals deze twee. Rechts zie je de Donnas.

Dit is een speciale wijn die ze maken. Het is namelijk een likeur wijn. Qua smaak en stroperigheid was het ook net een likeur die je dronk, alleen iets minder zoet.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.