Redactie
Redactie Inspiratie 15 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

9 ultieme kooktrucs uit de Thaise keuken

De Thaise keuken is een van onze favorieten. En eigenlijk is -ie helemaal niet ingewikkeld, als je een paar gouden regels aanhoudt. Verse ingrediënten, veel limoen, peper en gember, en uiteraard kokosmelk en vissaus!

9 ultieme kooktrucs uit de Thaise keuken

1. Kokosmelk

Gebruik kokosmelk voor soepen, curry’s en stoofpotjes, in plaats van slagroom. Vol smaak en vaak wat lichter dan zware room. Kokosmelk is ook een perfecte vervanger voor room in desserts. Of om (dessert)rijst mee te koken!

2. Verse gember

Als je knoflook en uitjes aanfruit, bijvoorbeeld als begin van een saus of stoofpotje, voeg dan verse gember toe. Goed fijn gehakt en niet teveel, anders gaat het overheersen. Hoe je gember goed vers houdt, leggen we hier uit.

3. De heilige graal: vissaus

Gebruik vissaus. Als je er eenmaal mee begint, gooi je ‘t overal in. Het geeft zo’n diepe, warme smaak aan soepen, dressings, marinades, stoofpotjes, curry’s, enzovoort. De echte ‘umami’ smaak, als het ware. En het grappige is: als je ‘t goed doseert, smaakt het niet eens echt vissig!

De heilige graal (maar waarom eigenlijk?): vissaus van Red Boat

Vissaus van Red Boat
Bron: Percy Pham via Unsplash

4. Vers boven alles

Ga voor verse ingrediënten. Altijd. De Thai zullen nooit gember uit een potje of knoflookpoeder gebruiken. Kies verse limoengras, spartelverse vis, geurige knoflook, enzovoort.

5. Limoensap in alles

Limoensap in alles! Vooral bij pittige gerechten is limoen je beste vriend, omdat het een gerecht vaak nét fijn in balans brengt. Ook is het een mooie tegenhanger voor vet, bijvoorbeeld bij vette vis, in een romige soep of een kneepje op een gefrituurd gerecht.

6. Don’t hate the cilantro

Kies koriander. Gebruik je normaal veel basilicum of peterselie, ga dan bij Aziatische gerechten eens voor koriander. Dat geeft je gerechten vaak een frisse en verrassende touch. Heerlijk bij curry’s, vis, groentegerechten Tsja, waar eigenlijk niet in? De Thai gooien de steeltjes overigens nooit weg; die hakken ze fijn en gebruiken ze als basis voor bouillon of marinades.

Thaise rode curry met inktvis
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

7. Hot hot hot

Chilipeper. Uiteraard! Met of zonder zaadjes; hoe pittig je je gerecht wil, is aan jou. Tip: niet alleen de zaadjes zijn heet, maar vooral ook de zaadlijsten (de witte ‘vliesjes’ aan de binnenkant waar de zaadjes in zitten). Vergeet die dus niet te verwijderen als je van milde Thaise gerechten houdt. Bekijk bijvoorbeeld dit artikel om meer te leren over chilipepers.

8. Typische smaakmakers

9. Limoengras, galangal (laoswortel) en kaffir lime leaves (limoenblad) zijn echte smaakmakers uit de Thaise cuisine. Gebruik ze dan ook regelmatig! Veel supermarkten verkopen deze items gelukkig, maar ook in de toko vind je ze ongetwijfeld (en daar hebben ze nog een veel uitgebreider assortiment).

9. Maak je currypasta zelf

Currypasta uit een potje is ontzettend handig en makkelijk, maar zelfgemaakte currypasta is écht heel veel lekkerder dan die kant-en-klare variant uit een potje. Gelukkig maak je ‘m ook nog eens heel makkelijk zelf.

Culy Homemade: zelf rode currypasta maken

Rode currypasta maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.