Redactie
Redactie Inspiratie 10 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

8 x de lekkerste dressings maken

In de internationale wereld van het kokkerellen zijn er honderden, misschien wel duizenden dressings te vinden. De meeste op basis van olie, azijn, mosterd en soms kruiden, met als doel je heerlijk verse salade op smaak te brengen.

Ieder zo z’n smaak, maar wij vinden dat er toch wel een paar zijn die boven de rest uitspringen. Dit zijn onze favo varianten, inclusief tips bij welke slasoorten en ingrediënten ze het beste passen.

Witte wijn vinaigrette 

De koningin onder de dressings is wat ons betreft de witte wijn vinaigrette. Maak ‘m door 2 eetlepels witte wijnazijn te mengen met een snufje zoutmespuntje mosterd en zes eetlepels olijfolie. Meng goed en bewaar maximaal een week.

Lekker met: verse artisjok

Zuid Amerikaans

Hou je toch iets meer van de latino keuken? Maak dan een heerlijke dressing op basis van 2 el olijfolie, 1 el balsamico-azijn, 1 tl ahornsiroop, sap van een halve citroen met daarbij een snufje kaneel, paprikapoeder en gemalen komijn.

Lekker met: een stevige bonensalade of een salade met gebakken of gegrilde kip

Honing-mosterd

Wederom een klassieker, maar ó zo lekker! Doe 2 el witte wijnazijn samen met 2 el olijfolie, 1 el honing, 1 el Dijon mosterd en 2 el mayonaise in een kommetje en klop met een garde tot een vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper

Lekker met: rucola, courgette, broodje ham of over gegrilde kip

Pesto

Ja, wij kunnen ook niet meer kiezen wat onze échte favoriet is! Eén ding weten we zeker: Zelfgemaakte pesto maakt zo’n beetje álles lekkerder. Meng 1 el mayonaise met 1 tl mosterd, 1 tl verse pesto, scheutje zuur van augurken en breng op smaak met zout en peper. 

Lekker met: carpaccio, rucola, gegrilde groenten, kip, mozzarella en tomaat

Yoghurt

Wil je liever een frisse variant? Ga dan voor een heerlijke yoghurtdressing. Meng hiervoor 150 ml yoghurt met 100 ml mayonaise, 2 el citroensap, 2 el fijngehakte bieslook en 1 el fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper. 

Lekker met: gerookte kip salade

Asian style

Pittig en hoog op smaak, dat is wat wij zó lekker vinden aan de Aziatische keuken. Meng voor een asian style dressing 2 el sesamolie, 1 el sojasaus, 1 tl hoisinsaus of honing, 1 tl vers geraspte gember en wat chili flakes op gevoel.

Lekker met: noodles, kort gebakken biefstukreepjes

Geroosterde paprika

Meng 1 geroosterde rode paprika met een half teentje knoflook, 2 el olijfolie, 2 el balsamico-azijn, een snufje peper, zout en gedroogde basilicum in een blender of keukenmachine.

Lekker met: salade met rundvlees, kip, stukje gebakken vis of gegrilde groenten.  

Chocolade vinaigrette

Chocolade in een dressing? Ja, je leest het heel goed en probeer het een keer, het is namelijk verrassend lekker met bijvoorbeeld gerookte zalm. Breng in een pan 50 ml water en 50 gram witte chocolade aan de kook. Roer tot de chocolade volledig is opgelost in het water. Meng in een kom 2 tl mosterd, 20 ml witte wijnazijn en het chocoladewater.

Schenk al kloppend met een garde 60 ml zonnebloemolie bij het mengsel tot er een mooie, gladde vinaigrette ontstaat. Breng de dressing op smaak met een beetje zout en peper.

Lekker met: gerookte zalm met rucola, appel en koriander

Caesar

Lekker romig en een tikje ziltig door de toevoeging van ansjovis. Mix in een blender of met je staafmixer 2 eidooiers en 2 fijngehakte teentjes knoflook tot een pasta. Voeg een snufje zout en peper toe samen met het sap en de rasp van 1 citroen. meng nog een paar seconden en voeg langzaam in een dun straaltje 120 ml olijfolie toe tot de dressing dik en romig is. Mix vervolgens met fijngehakte ansjovisfilets naar smaak.

Lekker met: hoe kan het ook anders, Caesar salade! Daarbij is ‘ie sowieso erg lekker bij stevigere slasoorten en ingrediënten met een sterke smaak.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.