Redactie
Redactie Inspiratie 10 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

5 x handige tips om de lekkerste tartelettes te bakken

Wat is het geheim van de perfecte tartelette? Meike Schaling van taartenwinkel Petit Gâteau vertelde het ons toen we onlangs een bakworkshop bij haar volgden. 

Tijdens het bakken van recepten uit bakbijbel Tarte Tatin gaf Schaling ons verschillende tips & tricks die zij gedurende haar patisseriecarrière heeft opgedaan. En die delen we uiteraard graag met jullie…

1. De basis en bodem

Taart bakken begint bijna altijd bij de bodem, waarbij pâte sablée (in het Nederlands ‘kruimeldeeg’) één van de meest gebruikte deegsoorten is. Deze wordt tijdens het bakken heerlijk knapperig, maar valt tijdens het maken ervan vrij snel uit elkaar.

Meike gaf ons de volgende tip: gebruik in plaats van alleen bloem, een mengsel van bloem, amandelmeel en poedersuiker. De twee extra ingrediënten pakken elkaar tijdens het kneden vast en laten elkaar niet meer los, waardoor je deeg minder snel uit elkaar valt. Ook behoudt het hierdoor zijn vorm tijdens het bakken, waardoor een steunvulling (ook wel blinde vulling genoemd) niet meer nodig is.

Bron: Flickr

2. Niet kneden maar duwen

Tijdens het kneden van je deeg ben je al snel geneigd door te gaan, terwijl de kwaliteit er over het algemeen niet beter van wordt. Door het eindeloos kneden maken je handen de boter warm (terwijl deze juist koud moet blijven), valt het deeg snel uit elkaar en wordt het nooit zo korrelig als de bedoeling is.

Om dit te voorkomen kun je het beste de boter met je vingertoppen door de bloem ‘wrijven’. Voeg voorzichtig de resterende ingrediënten toe en kneed dit kort met één hand. Duw het vervolgens met de palm van je hand van je af. Herhaal dit een paar keer en neem hierbij de restjes deeg op je werkvlak mee.

3. Blind bakken

Mocht je niet aan amandelmeel kunnen komen, of bak je je bodem liever met een standaard deeg? Bak deze dan van tevoren voor met een blinde vulling, zodat het zijn vorm behoudt. Gebruik je wel de eerder genoemde amandelbasis? Dan kun je de steunvulling weglaten en de taartbodems gewoon voorbakken.

Bekijk onderstaande video om te zien wat er precies met blind bakken wordt bedoeld.

4. Suiker & eieren

Maak je een fluweelzachte banketbakkersroom als vulling? Let dan op dat je de eieren met suiker niet laat staan, maar gelijk begint met kloppen.

Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat de suiker ‘verbrandt’ door het ei, waardoor er kleine harde stukjes suiker ontstaan die niet meer zullen smelten. 

5. Familie maken

Bij het maken van banketbakkersroom moet je op een gegeven moment warme room of melk toevoegen aan het ei-mengsel. Als je dit te snel doet, kan er roerei ontstaan.

Laat daarom de eieren eerst wennen aan de hitte door een lepel van het warme mengsel toe te voegen (ofwel ‘familie maken’). Roer goed en giet dit mengsel terug bij de warme ingrediënten.

Bron: Flickr

Benieuwd naar de bijbehorende receptuur? Houd dan Culy.nl in de gaten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.