5 simpele manieren om je bord prachtig op te maken

Hoe je het ook wendt of keert: eten doe je met je niet alleen met je mond, maar ook met je ogen. Een paar goede opmaaktips kunnen daarom wat ons betreft nooit kwaad en gelukkig maakte Bon Appétit een prachtige online gids met tips. 

Voor het artikel verdeelde Bon Appétit de verschillende stijlen in vijf types: yin & yang, verborgen lagen, de veeg, het schilderij en de breuk. Wij lichten ze graag nader toe zodat je ze ook thuis kunt toepassen.

1. Yin & yang

Bij deze manier wordt het bord opgedeeld in twee stukken en liggen de ingrediënten links of rechts van elkaar. Het beste werkt dit met een gerecht waarbij je zowel zachte of vloeibare ingrediënten hebt zoals paté, boter of yoghurt, als hardere producten.

Verdeel aan de ene kant (in dit geval links) de zachte ingrediënten en breng vervolgens in perfecte balans met de rest.

2. Verborgen lagen

Door verschillende lagen in een gerecht te creëren zorg je voor minimale verwachtingen en een maximale verrassing op het gebied van smaak.

Pas wel op dat de lagen niet te dik zijn en niet (of zo min mogelijk) verschillen in grootte. Gebruik bijvoorbeeld voor een kaasschaaf, mandoline en stekers. Top vervolgens met een speels ingrediënt zoals Parmezaan, of juist iets met een totaal andere textuur dan de rest zoals iets knapperigs.

Cucumber, potato, umeboshi, gjetost, yogurt. @gardner_atx

A photo posted by Roberto Ainslie (@tokyo_blues) on

3. De veeg

Deze zijn we allemaal weleens tegengekomen in een restaurant, kookboek of op tv. Met slechts een simpele veeg ziet je gerecht er gelijk professioneel uit, zonder al te veel moeite te hoeven doen. Sterker nog: iedereen kan het. De truc zit ‘m in het snel genoeg bewegen en vooral niet twijfelen.

Plaats een lepel saus (of iets dergelijks) op je bord en leg de bolle kant van een lepel in het midden zonder los te laten. Trek in de gewenste richting (recht of juist rond) een streep en verdeel hierover de resterende ingrediënten. Dit werkt overigens niet alleen met sauzen, maar ook met een simpele hummus, tapenade of yoghurtdip voor bij de borrel. Gegarandeerd succes!

Stunning scallops @heddonstkitchen #londonrestaurants @gordonramsaygroup #seafood #GReatBritishSummer

A photo posted by Gordon Ramsay (@gordongram) on

4. Het schilderij

Iets moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Hierbij is het vooral belangrijk dat je van tevoren nadenkt over de compositie van je gerecht. Wat wil je dat meteen naar voren komt? Welke ingrediënten krijgen een bijrol? En wat zijn de exacte hoeveelheden en verhoudingen die je op het bord wil zien?

Wat betreft het bord gebruik je het liefst een simpele, het liefst witte variant. Gebruik een (olie)kwastje om de saus of jus op het bord te vegen en laat kort in de oven drogen.

5. De breuk

Het gerecht van Massimo Bottura genaamd Oops, I dropped the lemon tart is niet voor niets wereldberoemd geworden: een stuk gebroken koek (of meringue) ziet er namelijk altijd spectaculair uit. Breek hem het liefst boven de andere ingrediënten en trek voorzichtig de twee grootste stukken lichtjes uit elkaar.

Oefen desnoods van tevoren met het breken, want als je eenmaal begint aan het opmaken krijg je geen tweede kans. Tip: het werkt perfect bij een eton mess

Oops! I dropped the lemon tart. #osteriafrancescana #modena #italy #eeeeeats

A photo posted by Buzz Pafel (@buzz_food) on