Redactie
Redactie Inspiratie 7 jan 2013
Leestijd: 7 minuten

25 tips & tricks om je homemade koekjes nog lekkerder te maken

Uiteraard, we weten dat jouw homemade koekjes waarschijnlijk de lekkerste ever zijn, maar soms kunnen een paar tips & tricks echt geen kwaad. We zetten de beste voor je op een rijtje.

ZIt je nog zonder goed koekjesrecept? Kijk dan op Culy voor bijvoorbeeld het originele recept van Koekiemonster, de chocolate chip cookies van David Lebovitz of chocolade-pecankoekjes.

1. Lees ruim van tevoren het recept minstens één keer door en meet al je ingrediënten af.

2. Laat je ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat je ze gebruikt.

Vooral bij boter en eieren is dit van belang omdat ze zo beter kunnen mengen. Geen tijd? Geen nood! Rasp dan je boter zoals Liselotte in onderstaande video voordoet:

3. Maar: voorkom dat je boter té zacht wordt. Hierdoor zullen je koekjes uitlopen en verliezen ze de gewenste vorm. 

4. Weet welke ingrediënten welk effect hebben zodat je het bakproces en uiteindelijk het resultaat kunt sturen naar jouw voorkeur. 

Suiker: Meer suiker in combinatie met het ontbreken van zuren als citroensap zorgen voor dunne, knapperige koekjes. Dit komt doordat de suiker smelt in de oven waardoor de koekjes uitlopen.

Bruine suiker: Bruine suiker absorbeert vocht waardoor de koekjes meer taai worden. Hou je daar juist van? Vervang dan alle witte suiker in het recept voor bruine suiker en bak ze desnoods een paar minuutjes korter.

Eieren: Meer eieren zorgen voor een meer cake-achtige structuur. De eiwitten zorgen ervoor dat ze uit zullen zetten en uitdrogen, de eigelen zorgen voor een rijke smaak. Hou je van knapperige koekjes? Gebruik dan eiwit in plaats van (een paar van) de hele eieren.

Baking soda: Baking soda reageert heel sterk met zuren (net als bruine suiker) en zorgen voor gasbelletjes, waardoor de koekjes rijzen. Het zorgt voor een kruimelige, open en gebroken bovenkant.

Bakpoeder: Bakpoeder werkt minder snel dan baking soda, wat resulteert in een meer gelijk rijsproces met een egale en fijne bovenkant.

5. Gebruik het juiste formaat eieren. Staat de gewenste maat niet aangegeven in het recept? Gebruik dan grote. 

Koude eieren splitsen het makkelijkst, maar zorg dat ze erna wel op kamertemperatuur komen.

6. Gebruik verse bakpoeder en baking soda

Test de versheid van je bakpoeder en baking soda door een beetje baking soda aan azijn toe te voegen, en je bakpoeder aan heet water. Bubbelt het? Dan is het nog vers en goed om te gebruiken.

7. Zeef je noten

Door je nootjes te zeven worden de grove en fijne stukjes van elkaar gescheiden en verkleurt je deeg niet onnodig.

8. Klop nooit je boter en suiker te lang

Klop het mengsel nooit langer dan een minuut en zet je mixer nooit op een stand hoger dan ‘medium’. Doe je dit toch? Dan worden er luchtbelletjes gecreëerd tussen de vetcellen waardoor je droge koekjes krijgt.

9. Mix ook nooit je droge ingrediënten te lang

Wanneer je de droge ingrediënten aan de natte moet toevoegen hoef je de droge alleen maar kort te mengen. Ga je te lang door? Dan worden er teveel gluten ontwikkeld waardoor de textuur van je koekjes veranderd.

10. Koel je deeg tenminste een half uur voor gebruik

Ooit koekjes gebakken met deeg dat lauwwarm was? Dan weet je precies wat we bedoelen. Wanneer de boter te warm is, of zelfs gesmolten, lopen je koekjes uit in de oven en blijft er niets over van je mooie vormpjes. Daarnaast helpt het koelen de gluten uit te rusten met als gevolg knapperige koekjes, in plaats van taaie.

Nog beter is het wanneer je je koekjes ruim een dag laat rusten. Hierdoor nemen de ingrediënten de natte onderdelen (eieren) in zich op en krijgen je koekjes een betere textuur.

11. Rusten is al helemaal belangrijk bij gemixte koekjes

Maak je koekjes met twee soorten deeg? Zorg er dan zeker voor dat het deeg minstens 3 uur in de koelkast kan rusten en verpak het in plasticfolie of bakpapier.

12. Bak koekjes met dezelfde vorm en dikte

Een meloen- of ijsschep werkt perfect bij het maken van gelijke koekjes. Bak je koekjes met verschillende diktes, dan is de kans groot dat de helft verbrand is wanneer de andere helft nog een paar minuten nodig heeft. Om verrassingen te voorkomen raden we je daarom aan om je deeg netjes uit te rollen en de koekjes desnoods in meerdere porties te bakken.

13. Controleer van tevoren de temperatuur van je oven

Niet iedere oven is even goed en al helemaal niet van hetzelfde bouwjaar. Controleer daarom van tevoren met een (kern)thermometer de daadwerkelijke temperatuur van je oven. Zo weet je precies op welke hoogte hij moet staan om de perfecte koekjes te kunnen bakken. Tip: laat je thermometer 10-15 minuten in je oven liggen om tot de juiste temperatuur te komen.

14. Gebruik goede kwaliteit bakplaten

Er is niets vervelender dan bakplaten die dun en oud zijn waardoor je koekjes of veel te snel bakken, of er halverwege afvallen omdat ze in elkaar zakken. Investeer in een goede bakplaat, en dan het liefst eentje die niet superdun is. Kijk bij kwaliteits keukenwinkels en vraag de verkopers om advies.

15. Gebruik altijd bakpapier

Bakpapier of siliconen bakmatjes zijn vele malen handiger en beter. Geen gedoe met het invetten van je bakplaat en ze branden een stuk minder snel aan. Daarnaast kan het invetten van je bakplaat ervoor zorgen dat de koekjes hun vorm verliezen en is het een stuk makkelijker schoonmaken.

16. Rol je deeg uit in kleine porties

Deeg moet stijf aanvoelen en niet warm en zacht. Bewaar daarom een deel van het deeg in je koelkast (ingepakt in vershoudfolie) en een kleine portie per keer uit.

17. Rol je deeg uit tussen twee vellen bakpapier

Voorkom deeg dat aan je aanrecht blijft plakken door het uit te rollen tussen twee grote vellen bakpapier. Wij vinden voorgesneden vellen het makkelijkst werken, maar helaas verkoopt niet iedere supermarkt die. Daarnaast is dit een handige methode om in één keer al je koekjes op je bakplaat te leggen, of nog beter: met bakpapier en al.

18. Gebruik hulpjes voor deeg van gelijke dikte

Nee, niemand kan zien wat precies 1 of 5 millimeter dik deeg is. Gebruik daarom hulpjes als een meetlat of liniaal om de gelijke dikte van je deeg te waarborgen. Leg het deeg ertussen en rollen maar!

Nog beter is deze fantastische deegroller van Joseph Joseph waarmee je de zijkantjes kan verstellen en je gegarandeerd de perfecte dikte hebt.

19. Dip je vormpjes in de bloem voor het uitsteken

Dit zorgt voor een veel netter resultaat en voorkomt dat je koekjes aan de vormpjes blijven plakken.

IMG_7519

20. Koel de ongebakken koekjes in de koelkast 

Super handig om ervoor te zorgen dat de koekjes hun vorm behouden en niet uitlopen. Bewaar ze een halfuurtje in je koelkast, of desnoods een kwartiertje in je vriezer.

21. Draai je bakplaat halverwege om

Iedere oven is anders, maar wat wel bij ongeveer ieder model vaststaat is dat de voorkant anders bakt dan de achterkant. Draai daarom halverwege de baktijd je bakplaat om voor een egaal resultaat.

22. Haal je koekjes op tijd uit de oven

Koekjes moeten nog niet helemaal gaar zijn wanneer ze uit de oven komen, ze garen namelijk altijd nog iets door wanneer ze nog op de bakplaat liggen. Haal ze daarom op tijd uit de oven, desnoods iets te vroeg.

23. Besmeer koekjes met een paar druppels water voor het versieren

Om ervoor te zorgen dat versiersels beter blijven zitten is het handig om ze eerst met een licht vochtig kwastje te besmeren met water.

24. Gebruik een fijne rasp om verbrande stukjes te verwijderen

Met een fijne rasp haal je heel gemakkelijk de verbrande randjes of onderkant van je koekjes af. Doe het wel voorzichtig en voorkom dat ze uit elkaar vallen.

25. Bewaar ze goed

Bewaar verschillende soorten koekjes nooit samen. De verschillende texturen “steken elkaar aan” waardoor zachte koekjes taai worden en knapperige koekjes zacht. Bewaar ze daarnaast in luchtdichte bakjes met een stukje zacht brood of bloemtortilla’s om zo het vocht uit de koekjes te trekken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.