Redactie
Redactie Inspiratie 22 mei 2014
Leestijd: 3 minuten

10 x ingrediënten die een (maaltijd)salade nóg lekkerder maken

Of het nu middag of avond, zomer of winter is, van salades worden wij al-tijd blij! Ben je er ook zo dol op, maar ontbreekt het je soms aan de nodige inspiratie? Deze tien ingrediënten zorgen ervoor dat zelfs de simpelste salade een feestje wordt. 

1. Parmezaanse kaas

Een beetje geschaafde Parmezaanse kaas maakt werkelijk élke salade goddelijk. Kies voor flakes of ga voor een subtielere smaak door een ‘gewone’ kaasrasp te gebruiken.

2. Granen & zaden

Wist je dat granen en zaden ook heerlijk zijn door salades? Denk bijvoorbeeld aan couscous, bulghur, orzo of wat dacht je van gepofte of gekookte quinoa? Kijk hier voor meer (gezonde) alternatieven. Niet alleen geven ze een lekkere smaak en bijzondere structuur, ze zorgen er ook voor dat je salade beter vult. Ideaal voor wanneer je een maaltijdsalade maakt.

Bord van Bitossi Home, € 8,95 van Leeff.com en gevlochten placemat, € 2,95 van Dille & Kamille

3. Noten

Klinkt logisch, maar naast pijnboompitjes zijn er tal van vrschillende nootsoorten die je salade net dat beetje extra geven. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde, grof gehakte hazelnoten, pistachenoten en amandelschaafsel.

4. Kiemen & cress 

Je ziet het meer en meer: kleine plasticbakjes met daarin verschillende kiemen en cress soorten. Kiemen zijn de jonge plantjes die ontstaan uit de zaden van bijvoorbeeld groenten en zitten bomvol vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast smaken ze vaak lekker fris en zijn ze knapperig.

Cress (of kers) zijn plantjes die speciaal worden geteeld voor hun eetbare blaadjes, waarbij de bekendste tuinkers is. De smaak is vaak vrij sterk en kan variëren van pittig (tuin- en waterkers) tot zacht en zoet (bijvoorbeeld basilicum). Je koopt ze bij sommige biologische winkels (Marqt) en groothandels, en daarnaast kun je ze heel makkelijk thuis groeien.

5. Groene aspergetips

‘Klein, maar fijn’ kun je deze groene rakkers het beste noemen. Groene aspergetips hebben namelijk dezelfde smaak als de grotere variant, hoef je (anders dan witte asperges) niet te schillen en zijn binnen een paar minuten ready to eat. Leg ze bijvoorbeeld op de grill en blancheer ze in een beetje gezouten water.

6. Verse kruiden

Snijd (of scheur) verse kruiden fijn of laat de blaadjes heel, bestrooi je salade ermee en je weet niet wat je proeft! Heb jij ze weleens door je salade gedaan? Dan weet je vast wat we bedoelen. Gebruik hiervoor overigens alleen ‘zachte’ kruiden als dille, peterselie, basilicum en koriander.

7. Bacon

Krokante stukjes bacon… Op je salade… Need we say more? 

8. Peulvruchten

Peulvruchten zijn super gezond, vullend, goedkoop én mega lekker. Wat wil je nog meer? Haal ze het liefst vers of wel ze een nacht in een bak met water, en verwerk ze rauw of gekookt door je salade. Denk bijvoorbeeld aan (kikker)erwten, (dubbel gedopte) tuinbonen, cannelini bonen en sojabonen (edamame).

9. Gesnipperde ui

Wist je dat een uitje ook in salades een groot  verschil kan maken? Snipper een sjalotje of snijd een bosui in ringetjes.

10. De beste dressing

Tot slot: één van de belangrijkste componenten van je salade. Want of je hem nu simpel of juist uitgebreid houd, er is een groot verschil tussen een scheutje olijfolie en een goddelijke dressing. Kijk naar wat voor salade je wilt serveren (licht als bijgerecht of juist een maaltijdsalade), wat voor ingrediënten erin zitten (avocado past bij zuur en een eitje vraagt om een wat zwaardere dressing) en shaken maar! Klik hier voor de bekendste dressings.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.