Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Ode aan de reine claude: het paradepaardje onder de pruimen

Opeens zijn ze er en daarna zijn ze in een flits weer weg. Reine claude pruimen zijn namelijk alleen aan het eind van de zomer – meestal van half tot eind augustus – verkrijgbaar. Zie je ze liggen, sla ze dan meteen in. Deze groene pruimensoort wordt namelijk als de allerbeste beschouwd.

Pruimen heb je in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog, maar het is de groengele reine claude waar we elke zomer weer reikhalzend naar uitkijken.

De beroemde patissier en kookboekenauteur David Lebovitz noemt ze de “misschien wel lekkerste fruitsoort ter wereld”. Hij meent wel twee kilo per dag aan reine claudes te kunnen snacken. Wij geven hem geen ongelijk – sterker nog: dat krijgen wij ook makkelijk weg.

S U M M E R ? * Le moment absolu de la seconde partie de l’été, l’arrivée des reines-claude sur les étals ??? #summervibes #reineclaude #seekthesimplicity #slowlife #simplepleasure #beautifulfrance #dupotageralassiette #fruitdesaison #seasonaleating #simpleandstill

221 Likes, 22 Comments – Sophie François-Mülhens (@sophiecuisine) on Instagram: “S U M M E R ? * Le moment absolu de la seconde partie de l’été, l’arrivée des reines-claude sur les…”

Reine claude pruimen: zoet en sappig

Maar hoe smaken deze pruimen dan? Laat je niet bedotten door hun frisgroene kleur, die je weleens zou kunnen associeren met Granny Smith appels. Reine claudes zijn in tegenstelling tot wat je misschien denkt niet zuur, maar juist ultiem zoet. Friszoet, aromatisch en sappig. Wij eten ze het liefst lekker koud uit de koelkast. Daar kan geen ijsje tegenop.

Want wist je dat je pruimen het beste in de koelkast kunt bewaren? Bewaar ze maximaal een week.

Ook interessant: Zo kies je de lekkerste pruimen tijdens het seizoen

Franse pruim

Hoewel je de vruchten bij de meeste groentewinkels – en ook in de supermarkt – wel ziet liggen, is deze pruimensoort oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Zijn naam ontleent hij zelfs aan Franse royalty, die is namelijk afkomstig van koningin Claude, die van 1514 tot 1524 koningin van Frankrijk was. Er wordt dan ook aangenomen dat het pruimenras in de 16e eeuw is opgedoken.

Overigens heeft deze frisgroene, ronde pruim ook nog broertjes en zusjes. Zo is er nog de Reine Claude d’Althann (een paarsroze pruim) en de Reine Claude d’Ouillins (die wel dezelfde kleur heeft, maar iets groter is). Om verwarring te voorkomen, spreken we dan ook officieel van Reine Claude Verte.

Eat your greens! #reineclaude #reineclaudes #plums #greenplums #fruit #summerfruit #delekkerste

26 Likes, 0 Comments – Nancy van Batenburg (@nenznenz) on Instagram: “Eat your greens! #reineclaude #reineclaudes #plums #greenplums #fruit #summerfruit #delekkerste”

Recepten met reine claude

Misschien ken je de gifgroene ranja nog van vroeger: limonadesiroop en ranja met reine claude-smaak waren toen heel populair. Ook leuk om zelf te maken!

Natuurlijk kun je er ook jam mee maken of een lekkere pruimentaart mee bakken. Maak er pruimenijs van of een fijne clafoutis. Of doe gewoon wat wij doen en schuifel ‘s nachts in je pyjama naar de keuken en eet ze rechtstreeks uit de ijskast als late night snack

Pecan sablé breton, camomile and fennel parfait, verjus poached greengages and greengage sorbet

302 Likes, 9 Comments – Marie Havnoe Frank (@mariehfrank) on Instagram: “Pecan sablé breton, camomile and fennel parfait, verjus poached greengages and greengage sorbet”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.